пʼятниця, 22 вересня 2017 р.

Про борщ


      Чи любите ви борщ так, як люблю його я? Якщо так, то ця писанина для вас. Якщо ні, то ця писанина точно для вас.

Що би там хто не казав, якби не мудрував і не розсусолював – борщ то суто наша українська страва. Всі решто просто її у нас запозичили, вкрали, присвоїли і т.п. А знаєте чому наша? Бо борщ, то як українська пісня, яка дійшла до нашого сьогодення з далекої сивої давнини і не втратила своєї чарівливості. Вона то тужлива, то весела, то сумна і протяжна, то жартівлива і швидка, вона мелодійна і ритмічна, вона заколисує діток, вона супроводжує в бою – вона багатогранна.
      Те саме і з борщем. Я про класичний червоний борщ, основною складовою якого є бурячки. Основними складовими, так би мовити семи нотами борщу, я б назвала буряк, моркву, картоплю, цибулю та капусту. А далі вже варіації на тему – береш українську пісню і аранжируєш її: хочеш рок, хочеш джаз, хочеш соул, хочеш блюз – на скільки вистачить фантазії і вміння. І з борщем така ж історія. От дивіться.
      Перш за все м’яско. Хоча, може бути і пісний борщик, як наприклад під час посту, на олійці домашній пахучій-пахучій, або для вегетаріанців, чи дієтиків. Але всім решто рекомендую борщ з м’ясом. А це може бути і свинина з кісточкою чи без неї і обов’язково трохи сальця на м'ясі – тоді борщик наваристий, а сальце, як провариться робиться таке аж солоденьке! Може бути телятина чи яловичина, курятина, індичатина, качатина чи кролятина. Є можливість, то хай буде і баранина. Але як на мене, найсмачніший борщик на реберцях свинячих. І щоб не голі ребра а з м’ясом.
А ще ліпше аби ті реберця були копченими, тоді з борщем можна проковтнути язика.
      А з цими реберцями копченими дуже смачно поєднується квасолька. Може бути молоденька – це коли чистиш лопатки, а кожна п’ята вже з фасульками молодюсінькими, такими мняконькими і соковитими. Ото відварити їх з тими реберцями, а до борщу ще й тих лопаток додати. М-м-м, смакота.
     З овочами теж варіації на різні теми. Наприклад, капусточка: можна білокачанну звичайну, можна цвітну чи броколі, а можна і брюсельську – теж не вдавить. А можна і з квашеною капусткою борщу наварити, теж смачно. 
     Той же бурячок: можна відварити та потім стушкувати з помідоркою, чи з томатом, чи з кетчупом, чи лимонним соком, оцтом; а можна сирий стушкувати із цибулькою та морквочкою; а можна порізати і сирий додати до киплячого борщу.
     Те ж саме і з морквинами: чи тушкуй, чи сиру вкидай у борщ. Хочеш, ріж кільцями/на півкільцями/соломкою, хочеш – три на тертушці.
     Картопельку теж можеш спокійнісько перед варінням злегка просмажити – вийде прикольно. І нарізай як хочеш – чи кубиками, чи соломкою, чи кільцями, а якщо молоденьку манюню не полінитися і цілу почистити та так і зварити, то в загалі суперово вийде. Лиш терти на тертушці я б не рекомендувала, хіба в кого проблеми зі шлунком чи зубів нема – тоді йо.
       А крім цього всього якої ще всякої дрібідені можна до борщу покласти! Це і болгарський перчик. Це і свіжі чи сушені грибочки. Це і селера. Це і бобик. Не забуваємо про часничок. Не забуваємо і про молодий бурячок вкупі із гичкою. І помідорки. І корінь петрушки. І зелень кропу. І пір’ячко цибульки.
       А різні варіації варіння цього борщу: можна все одразу зварити – буде один смак; можна окремо стушкувати цибулю/моркву/перчик/буряк/помідори; можна засмажити тільки цибульку; можна стушкувати тільки бурячок з квасненьким; можна тушкувати окремо кожен овоч в т.ч. і капусту і картопельку – повірте, буде свій особливий смак; можна просмажити м'яско з цибулькою/морквою чи перчиком/бурячком… Одним словом, скільки ґаздинь – стільки й рецептів, способів та методів варіння борщу.
       А коли вже борщик готовий – до нього в миску покласти веліканську ложку смачнючої сметанки, та втерти зубок часничку, та ще й пучку закришки зверху!.. А до нього в прикуску можна кулешку зварити; або окраєць хлібця чорного, ну можна й білого; або ті ж таки пампушки з часничком; або вкинути жменьку підсмажених сухариків… 
        Коротше кажучи не страва, а пісня! 
     Тож, якщо ви ще нині не творили – бігом до плити писати музику борщу. І смачного вам!

1 коментар:

  1. Stilletto Titanium Hammer and Double Edge Safety Razor
    Stilletto Titanium Hammer and Double Edge 2017 ford fusion energi titanium Safety Razor is a light weight, non-dominating quality samsung titanium watch double edge razor. titanium gr 5 It has a great looking ridge wallet titanium polished $34.99 · ‎In stock titanium fitness

    ВідповістиВидалити

Послання

Привіт. Це я. Наразі я борюся з раком. Я не одна така – нас таких десятки тисяч в Україні. Я тут погуглила статистику, тому тупо наведу сух...